سایت پیشین مرکز

 

 

 

بیماری هاری چیست ؟

 هاری یک بیماری ویروسی سیستم اعصاب مرکزی که حاد و کشنده است. انسان و سایر حیوانات  خونگرم پستاندار بطور  غالباً از طریق بزاق حیوان مبتلا به هاری و از محل گاز گرفتگی و یا زخم های سطحی منتقل می شود.

  درصورت ابتلا انسان به بیماری هاری، متاسفانه بیمار مبتلا (انسان/ حیوان)دچار مرگ حتمی خواهند شد .

 

هرگونه گزیدگی توسط حیوانات اهلی یا وحشی ( گرگ ، شغال ، خرس ، کفتار ، گربه وحشی، سمور، راسو، موش خرما، خدنگ، گورکن، راکون، پلنگ، الاغ، گاو، اسب، گوسفند و ...) را هار گزیده تلقی کنید.

بسیاری از حیوانات مبتلا به هاری در ابتدا ممکن است فاقد علامت باشند. اولین علامت بیماری تغییر در رفتار یا عادات حیوان می باشد.

علایم هاری در حیوانات چیست؟

  1. تغییر صدای پارس : صدای پارس خشن ، ناموزون یا بریده بریده
  2. تغییر خلق: بیش از اندازه به صاحب خود انس و القفت پیدا کند به شدت احساساتی و یا عصبانی ، بدخو درندگی ویا وحشی شده باشد
  3. عدم امکان بلع در اثرفلج عضلات حلق و در پی آن سرازیر شدن کف از دهان
  4. و در نهایت مرگ

بنابراین  اگر حیوان دچار علایم فوق بود،  تحت هیچ شرایطی به حیوان نزدیک نشوید.

از انجاییکه رصد علایم حیوانات ولگرد یا متواری ممکن نیست چنانچه گزشی یا تماس مشکوک با حیوان مذکور داشتید هر چه سریعتر به  نزدیکنرین واحد مراقبت و پیشگیری هاری در محل سکونت خود مراجعه کنید .

 

 

از تحریک حیوانات (سگ و گربه) بپرهیزید، زیرا بیشترین موارد گزیدگی توسط این حیوانات ایجاد می شود.

در صورت نگهداری حیوان در منزل، واکسیناسیون آن را جدی بگیرید.

واکسیناسیون حیوانات خانگی مانع ابتلا حیوان به بیماری هاری وانتقال آن به انسان نمیشود بنابراین در صورت گزش با حیوان خانگی لطفا واکسیناسیون خود را جدی بگیرید.

هاری قابل درمان نیست اما قابل پیشگیری است.

اولین و مهم ترین راه پیشگیری از هاری شستشوی فوری و عمیق لابلای زخم به مدت( 15 تا20دقیقه )با آب تمیز و صابون است.

از مواد ضدعفونی کننده در دسترس مانند بتادین یا الکل طبی در محل زخم استفاده کنید.

هرگز زخم را نبندید و اقدام به بخیه زدن و پانسمان نکنید.

برای انجام واکسیناسیون، آموزش و مراقبت هرچه سریعتر به نزدیکترین مرکز مراقبت و پیشگیری از بیماری هاری مراجعه کنید.

 برای دوره درمان پیشگیری از هاری (نوبت های بعدی واکسن )، مطابق تاریخ های قید شده برروی کارت به مرکز پیشگیری و درمان هاری مراجعه نمایید و کارت واکسیناسیون را بهمراه داشته باشید.

برای پیگیری  تزریق نوبت های بعدی واکسن هاری ، کارشناسان بهداشت با شما تماس خواهند گرفت لطفا همکاری لازم را با آنها داشته باشید.

هرحیوان گزیدگی را "هارگزیدگی" تلقی کنید

تهیه و تنظیم : هدایت پور کارشناس بیماری های واگیر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1402/11/08 - 09:50
  • - تعداد بازدید: 1057
  • - تعداد بازدید کنندگان: 526
  • زمان مطالعه: 2 دقیقه

پیام ریاست محترم مرکز بهداشت غرب در هفته دوم پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم

323194.mp3 پیام ریاست محترم مرکز بهداشت غرب در هفته دوم پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم

چهاردهمین پویش ملی تغذیه سالم

از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی

ﺷﻴــﺮ ﻳﻚ ﻏﺬﺍﻱ ﻛﺎﻣﻞ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ پروتئین با کیفیت بالا،  ﺍﻧﻮﺍﻉ مواد معدنی ﻭتعدادی ﺍﺯ ﻭﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ ﻫـﺎ ﻧﻘـﺶ ﻣﻬﻤﻲ ﺩﺭ ﺭﺷــﺪ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺍﺭﺩ. ﺷﻴﺮ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎﻱ ﻟﺒﻨﻲ ﻣﻬﻢ ﺗﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﺗـﺎﻣﻴﻦ ﻛﻠﺴـﻴﻢ ﻣﻲ ﺑﺎﺷند ﻭ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ ﺟﻬﺖ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎﻡ ﺍﺳﺘﺨﻮان­ها، ﺩﻧﺪﺍﻥ­ﻫﺎ ﻭ پوﺳﺖ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲﺷﻮﺩ. ﺗﻨﻮﻉ ﺍﺟﺰﺍﻱ ﻏﺬﺍﻳﻲ ﺩﺭ ﺷﻴﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎ ﻣﺼﺮﻑ ﻳﻚ ﻟﻴـﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺭﻭﺯ ﺑﺘﻮﺍﻥ ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪﻩ ﺍﻱ ﺍﺯ ﻣﻮﺍﺩ ﺿﺮﻭﺭﻱ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻴﺎﺯ ﺑﺪﻥ ﺭﺍ ﺗـﺎﻣﻴﻦ ﻛـﺮﺩ.

مصرف لبنیات از جمله شیر به میزان قابل توجهی تحت تأثیر طیفی از عوامل مختلف، از جمله فراهم بودن مواد غذایی، دسترسی به مواد غذایی و انتخاب های غذایی است که هر یک به نوبه خود تحت تأثیر عوامل متعدد قرار دارند. عوامل پیچیده و متعددی فراتر از تصمیمات شخصی بر انتخاب و الگوهای رژیم غذایی تأثیر می گذارد. در سطح فردی عواملی چون الگوی مصرف (علایق، ذائقه ها، طبقه اجتماعی،نژاد، قومیت، محل سکونت) و باورها و آگاهی های مردم در مورد شیر و فرآورده های شیری و تأثیر آن بر سلامت در انتخاب و مصرف لبنیات تأثیر گذار است.

درکشور ما  متاسفانه سرانه مصرف شیر طی سالهای گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است. طی دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود 164 گرم در روز رسیده است. با توجه به اهمیت مصرف این گروه غذایی برای تمامی افراد  به ویژه مادران باردار و شیرده و کودکان و نوجوان در سنین رشد، اطلاع رسانی و ارتقاء آگاهی در مورد ارزش غذایی این گروه دارای اهمیت شایانی است که تمامی پرسنل بهداشتی شامل مراقبین سلامت، کارشناسان تغذیه و پزشکان آموزش های لازم در این زمینه را به تمامی گروه های سنی ارائه می دهند.

یک واحد از گروه  شیر و لبنیات برابر است با :

  • یک لیوان شیر یا ماست کم چرب(کمتر از1.5درصد)، یا
  • 45 تا 60 گرم پنیر معمولی معادل دو قوطی کبریت، یا
  • یک چهارم لیوان کشک، یا                                                                                 
  • لیوان دوغ کم نمک

سایر فرآورده های لبنی مثل سرشیر ، خامه و کره که حاوی چربی هستند از نظر تغذیه ای در گروه شیر و لبنیات قرار نمی گیرند و توصیه می شود کمتر مصرف شوداگر در طول روز یک لیوان شیر، یک لیوان ماست و دو قوطی کبریت پنیر مصرف شود در واقع 3 واحد از گروه شیر و لبنیات خورده شده است و یا اگر دو لیوان ماست و دوقوطی  کبریت پنیر در طول روز مصرف شود، در این صورت 3 واحد از گروه شیر و لبنیات مصرف شده است .

لبنیات  جزو غذاهای سالم و غنی از مواد مغذی محسوب می شود زیرا منابع خوبی از کلسیم ، پروتئین و سایر مواد مغذی ضروری مانند  فسفرو ویتامین A، B12 و B2 می باشد.

 

بهترین منبع کلسیم شیر و لبنیات است

  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 323194
:
کلیدواژه ها
مرکز بهداشت غرب تهران           واحد روابط عمومی
خبرنگار

مرکز بهداشت غرب تهران واحد روابط عمومی

Template settings