سایت پیشین مرکز

فرایند ها

 
 
شرح فرآیندهای واحد بهداشت محیط: 

۱- نظارت،  بازرسی و کنترل بهداشتی مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد خوردنی آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی  و اماکن عمومی :


یکی از شرح وظایف بازرسین بهداشت محیط ،  کنترل بهداشتی مراکز تهیه، تولید، توزیع، نگه داری، حمل و نقل و فروش مواد خوردنی آرایشی و بهداشتی و امکنه عمومی می باشد.
۲ - رسیدگی به تخلفات بهداشتی مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی و اماکن عمومی اجرای قانون اصلاح ماده ۱۳ (تخلفات بهداشتی منجر به پلمپ )

پس از بازرسی و کنترل بهداشتی مکان و ثبت بازرسی در سامانه ( توسط بازرسین بهداشت محیط )  با توجه به نواقص بهداشتی مکان ، در صورت وجود نواقص بهداشتی بحرانی غیر قابل رفع در محل، بر اساس ماده ۲۶ ایین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی ،آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی ، اخطار تعطیل موقت واحد ( مکان و یا قسمت ) دارای نواقص بحرانی صادر می شود ، در صورت عدم رفع نواقص بحرانی پس از انقضای مدت ۴۸ ساعت(واحد، مکان ، قسمت ) دارای نواقص بهداشتی بحرانی ، تعطیل و پرونده به مراجع قضایی ، ارجاع می گرد. همچنین در صورت وجود نواقص بهداشتی غیر بحرانی ، ( بر اساس  ماده ۳۰ آیین نامه مذکور) اخطار برای رفع نواقص غیر بحرانی با مهلت حداکثر، ۶۰ روزه ، صادر و پس از اتمام مهلت مقرر ، مکان مجددا" بازدید و در صورت عدم رفع نواقص ، اخطار ۴۸ ساعته صادر و پس از انقضای مهلت ۴۸ ساعت ، مجددا" بازدید صورت میگیرد ، در صورت عدم رفع نواقص ،واحد، مکان یا قسمت دارای نواقص بهداشتی پلمپ و پرونده تخلف بهداشتی به دادگاه ، ارجاع می شود.

 ۳- معرفی پرونده های تخلفات بهداشتی به مراجع قضایی ( سازمان تعزیرات حکومتی- ماده ۳۹) :
پس از پلمپ ، پرونده تخلف بهداشتی ( با توجه به نواقص موجود در زمان پلمپ) بر اساس ماده ۳۹ تعزیرات حکومتی ، تنظیم و در کمیسیونهای ماهیانه ماده ۱۱ تعزیرات ، مطرح می گردد، پس از تایید اعضای کمیسیون  و دریافت آرای کمیسیون،  پرونده های تخلفات بهداشتی به شعب  تعزیرات حکومتی تحویل می شود.  آرای صادره برای این نوع تخلفات ، مشخص و معمولا" منجر به صدور رای محکومیت به پرداخت ۲۵۰۰۰۰ الی ۳۰۰۰۰۰ تومان خواهد بود .
۴- معرفی پرونده های تخلفات بهداشتی به مراجع قضایی ( سازمان تعزیرات حکومتی- ماده ۳۷) :
بخش دیگری از پرونده های مطروحه در کمیسیون ماده ۱۱ سازمان تعزیرات حکومتی  در قالب ماده ۳۷ می باشد که مربوط به تخلفات عرضه مواد غذایی غیر قابل مصرف انسانی است و شامل دو حالت زیر است:
حالت ۱ : مواد غذایی که در محل با تشخیص بازرس و تجهیزات پرتابل  بازرسی و... معدوم  و پرونده تخلف بهداشتی به استناد مواد ۳۶ و ۳۷ قانون تعزیرات حکومتی و بند ۴ ماده ۱ قانون مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی ، تنظیم و در کمیسیون مطرح می شود.
حالت ۲:  مربوط به مواد غذایی است که نمونه برداری و به آزمایشگاه مرجع ، ارسال می شود وبر اساس نتایج واصله ، پرونده موارد نامطلوب و غیر قابل مصرف انسانی به استناد ماده ۳۷ قانون تعزیرات حکومتی و بند ۴ و ۵ و... قانون مواد خوردنی آشامیدنی آرایشی بهداشتی ، تنظیم و پس از طرح در کمیسیون ماهانه تعزیرات حکومتی ، به شعب تعزیرات تحویل می شود . رای صادره برای حالت اول معمولا" ضبط کالا به نفع دولت است بنابراین برای مواردی که بازرس در محل معدوم نموده است، صرفا" سابقه ای در تعزیرات تشکیل می شود و جریمه صادر نمی شود و اقدام بازدارنده همان بحث معدومی مواد غذایی است که نوسط بازرسین بهداشت محیط ، انجام و از تحویل به مصرف کننده و توزیع به بازار مصرف ،جلوگیری شده است . و برای حالت دوم، جریمه در حد ۲۵۰۰۰۰ تومان و ۳۰۰۰۰۰ تومان صادر می شود.

 
۵- کنترل کیفی مواد غذایی در سطح عرضه ( نمونه برداری و معدوم سازی )
نمونه برداری نان ، مواد غذایی و نمک های مصرفی(با اولویت موارد مشکوک به فساد و موارد شکایتی و بروز طغیان) در شش ماهه اول سال ۹۹ جمعا" ۳۲۵ مورد و در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ جمعا" 
 ۳۶۷  نمونه برداشت شده و معادل ۱۱% رشد داشته است.( ۶۴% درصد مواد غذایی نمونه برداری و آزمایش شده در سال ۱۴۰۰، غیر قابل مصرف  بوده است. )
۶-کشف کارگاههای غیر مجاز تهیه و توزیع مواد غذایی:
تمامی کارگاه غیرمجاز تهیه و بسته بندی مواد غذایی شناسایی شده ، پس از اخذ حکم ورود از دادسرای ناحیه ۱۹ ویژه جرایم پزشکی ، دارویی و بهداشتی ، پلمپ و تخلیه شده و پرونده تخلفات به مراجع قضایی ارسال شده است.
۷- رسیدگی به شکایات بهداشت محیط
در نیمه اول سال ۱۴۰۰
 تعداد ۱۲۸۸  مورد شکایات مردمی از ستاد فوریت های سلامت ومحیط کار به این مرکز ارسال شده که ۱۰۰% موارد رسیدگی شده است. شایان ذکر است در نیمه اول سال ۹۹ تعداد شکایات بهداشتی واصله ۱۵۲۲ مورد بوده که ۱۰۰ % مورد رسیدگی قرار گرفته  و۱۱۳۰ مورد ( ۳۳.۹۰%) مورد تایید قرار گرفته است
  • 1404/03/19 - 09:44
  • - تعداد بازدید: 543
  • - تعداد بازدید کنندگان: 521
  • زمان مطالعه: 1 دقیقه

خدمات ما هم‌راستا با راهبردهای کلان دانشگاه گسترش خواهد یافت

دکتر بهاره کریمی رییس مرکز بهداشت غرب ضمن تأکید بر هم راستا بودن برنامه ها با راهبردهای کلان دانشگاه بیان کرد، رویکرد ما تحول راهبردی در خدمت رسانی است.

350433.mp3 خدمات ما هم‌راستا با راهبردهای کلان دانشگاه گسترش خواهد یافت
00:00
00:00
دانلود
00:00
00:00
دانلود
00:00
00:00
دانلود

دکتر بهاره کریمی رئیس مرکز بهداشت غرب: خدمات ما هم‌راستا با راهبردهای کلان دانشگاه گسترش خواهد یافت

به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت غرب دانشگاه علوم پزشکی ایران دکتر بهاره کریمی رییس مرکز بهداشت غرب در خصوص برنامه های سال 1404 گفت: با آغاز سال 1404 ما کارکنان مرکز بهداشت غرب تهران بر خود وظیفه میدانیم که در مسیر ارتقاء سلامت جامعه گام هایی استوار ،مبتنی بر علم، اخلاق و عدالت برداریم. در شرایطی که نظام سلامت با نیازهای جدید، چالش‌های گسترده و فرصت‌های فن آورانه مواجه است، رویکرد ما «تحول راهبردی در خدمت ‌رسانی» است.

ما در این مرکز، تمام برنامه‌ها و اقدامات خود را هم ‌سو با راهبردهای کلان دانشگاه علوم پزشکی طراحی کرده‌ایم؛ راهبردهایی که نه ‌تنها نقشه‌ راه ما در سال جاری هستند، بلکه نمایانگر نگاه عمیق دانشگاه به آینده‌ای سالم ‌تر، هوشمند تر و پایدارتر است. 

محورهای راهبردی ما در سال جاری عبارت‌اند از:

1. استقرار فرهنگ سازمانی اسلامی و شایسته‌سالار، برای ساختن محیطی حرفه‌ای، اخلاق‌محور و پویا

2. توسعه تعاملات بین‌المللی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های مرکز بهداشت غرب در مسیر تبادل تجربه‌های علمی و فنی

3. ایجاد مدل‌های پایدار خلق ثروت از دانش، با تکیه بر خیّرین سلامت و همکاری با بخش خصوصی

4. گسترش خدمات الکترونیک سلامت، دوراپزشکی و هوش مصنوعی به‌عنوان رکن اصلی آینده نظام بهداشت

5. چابک‌سازی ساختار اداری و افزایش بهره‌وری در سطح مراکز خدمات جامع سلامت

6. تقویت مشارکت بین‌بخشی با شهرداری، آموزش‌وپرورش، نهادهای محلی و مردم

7. گسترش پزشک خانواده، نظام ارجاع و حمایت از سیاست‌های جمعیتی در راستای عدالت در سلامت

ما با ایمان به ظرفیت انسانی، علمی و مردمی کشورمان، متعهد هستیم که خدمات بهداشتی را با بالاترین کیفیت و بیشترین اثرگذاری ارائه کنیم. امیدوارم با همراهی همکاران گرانقدر، مسئولان محلی و مشارکت فعال مردم، سال 1404 را به سالی سرشار از رشد، رضایت‌مندی و ارتقاء سلامت در مناطق ۹، ۱۸ و ۲۱ تبدیل کنیم.با احترام و آرزوی سلامتی برای تمامی مردم ایران عزیز

دکتر بهاره کریمی رئیس مرکز بهداشت غرب تهران

  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 350433
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

نظرات

0 کامنت برای این مطلب وجود دارد

کامنت

Template settings
Close menu