سایت پیشین مرکز

 

 

 

بیماری هاری چیست ؟

 هاری یک بیماری ویروسی سیستم اعصاب مرکزی که حاد و کشنده است. انسان و سایر حیوانات  خونگرم پستاندار بطور  غالباً از طریق بزاق حیوان مبتلا به هاری و از محل گاز گرفتگی و یا زخم های سطحی منتقل می شود.

  درصورت ابتلا انسان به بیماری هاری، متاسفانه بیمار مبتلا (انسان/ حیوان)دچار مرگ حتمی خواهند شد .

 

هرگونه گزیدگی توسط حیوانات اهلی یا وحشی ( گرگ ، شغال ، خرس ، کفتار ، گربه وحشی، سمور، راسو، موش خرما، خدنگ، گورکن، راکون، پلنگ، الاغ، گاو، اسب، گوسفند و ...) را هار گزیده تلقی کنید.

بسیاری از حیوانات مبتلا به هاری در ابتدا ممکن است فاقد علامت باشند. اولین علامت بیماری تغییر در رفتار یا عادات حیوان می باشد.

علایم هاری در حیوانات چیست؟

  1. تغییر صدای پارس : صدای پارس خشن ، ناموزون یا بریده بریده
  2. تغییر خلق: بیش از اندازه به صاحب خود انس و القفت پیدا کند به شدت احساساتی و یا عصبانی ، بدخو درندگی ویا وحشی شده باشد
  3. عدم امکان بلع در اثرفلج عضلات حلق و در پی آن سرازیر شدن کف از دهان
  4. و در نهایت مرگ

بنابراین  اگر حیوان دچار علایم فوق بود،  تحت هیچ شرایطی به حیوان نزدیک نشوید.

از انجاییکه رصد علایم حیوانات ولگرد یا متواری ممکن نیست چنانچه گزشی یا تماس مشکوک با حیوان مذکور داشتید هر چه سریعتر به  نزدیکنرین واحد مراقبت و پیشگیری هاری در محل سکونت خود مراجعه کنید .

 

 

از تحریک حیوانات (سگ و گربه) بپرهیزید، زیرا بیشترین موارد گزیدگی توسط این حیوانات ایجاد می شود.

در صورت نگهداری حیوان در منزل، واکسیناسیون آن را جدی بگیرید.

واکسیناسیون حیوانات خانگی مانع ابتلا حیوان به بیماری هاری وانتقال آن به انسان نمیشود بنابراین در صورت گزش با حیوان خانگی لطفا واکسیناسیون خود را جدی بگیرید.

هاری قابل درمان نیست اما قابل پیشگیری است.

اولین و مهم ترین راه پیشگیری از هاری شستشوی فوری و عمیق لابلای زخم به مدت( 15 تا20دقیقه )با آب تمیز و صابون است.

از مواد ضدعفونی کننده در دسترس مانند بتادین یا الکل طبی در محل زخم استفاده کنید.

هرگز زخم را نبندید و اقدام به بخیه زدن و پانسمان نکنید.

برای انجام واکسیناسیون، آموزش و مراقبت هرچه سریعتر به نزدیکترین مرکز مراقبت و پیشگیری از بیماری هاری مراجعه کنید.

 برای دوره درمان پیشگیری از هاری (نوبت های بعدی واکسن )، مطابق تاریخ های قید شده برروی کارت به مرکز پیشگیری و درمان هاری مراجعه نمایید و کارت واکسیناسیون را بهمراه داشته باشید.

برای پیگیری  تزریق نوبت های بعدی واکسن هاری ، کارشناسان بهداشت با شما تماس خواهند گرفت لطفا همکاری لازم را با آنها داشته باشید.

هرحیوان گزیدگی را "هارگزیدگی" تلقی کنید

تهیه و تنظیم : هدایت پور کارشناس بیماری های واگیر

 

 

آدرس مراکز هاری استان تهران

 

 

 

دستورالعمل جدید هاری

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1403/09/24 - 14:02
  • - تعداد بازدید: 1433
  • - تعداد بازدید کنندگان: 1208
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

پیام رئیس مرکز بهداشت غرب تهران به مناسبت پویش ملی تغذیه سالم 17 الی 30 آذر

342520.mp3 پیام رئیس مرکز بهداشت غرب تهران به مناسبت پویش ملی تغذیه سالم 17 الی 30 آذر
00:00
00:00
دانلود
00:00
00:00
دانلود
00:00
00:00
دانلود

پویش ملی تغذیه سالم از تاریخ 17 تا 30 آذرماه با هدف اطلاع رسانی و ارتقای سواد تغذیه ای برای جامعه در خصوص مصرف روغن ها  و چربی ها با شعار "روغن مناسب ، غذای سالم ، خانواده سالم " در سراسر کشور برگزار می شود .

بررسی های وسیعی در مورد اثر و نقش چربی ها بر سلامت انسان صورت گرفته است و تمامی نتایج این تحقیقات نشان می دهد مقدار کافی چربی در رژیم های غذایی افراد برای حفظ سلامت ضرورت دارد. از سویی دیگر دریافت بیش  از اندازه چربی ها خطر بروز برخی بیماری های غیرواگیر نظیر بیماری کرونر قلب( CHD) ، سرطان و چاقی را افزایش می دهد. چربی ها و روغن های خوراکی چندین نقش مهم و حیاتی در تغذیه و متابولیسم بدن انسان بر عهده دارند که اهم آن ها عبارتند از:

  • منبع تامین اسیدهای چرب ضروری برای بدن هستند
  •  منبع فشرده انرژی برای فعالیت های بدن هستند و تا 30درصد کالری مورد نیاز بدن را تامین می کنند.
  • ویتامین های A، D، E، K را به بدن می رسانند

چربی ها و روغن های خوراکی به دلیل تاثیر مهم آن ها در تامین اسیدهای چرب ضروری یکی از مواد غذایی مهم در سبد غذایی خانوار است. چربی ها و روغن های خوراکی به دو دسته گیاهی و حیوانی تقسیم بندی می شود که با توجه به اسیدهای چرب اشباع بالای چربی های حیوانی، مصرف روغن های گیاهی طی سال های اخیر رواج یافته است.

انتخاب درست منابع روغنها کمک شایانی در حفظ سلامت افراد دارد. هدف این پویش ارتقاء آگاهی خانواده ها در راستای کمک به بهترین انتخاب نوع روغن موجود در بازار با هدف بهبود شاخص های سلامتی و کاهش بیماریهای قلبی عروقی و مرگ ناشی از آن می باشد.

اسیدهای چرب ضروری ترکیباتی هستند که توسط بدن ساخته نمی شوند و باید از طریق مواد غذایی به بدن برسند. روغن های گیاهی از جمله کانولا، روغن زیتون و کنجد منابع خوبی از اسدهای چرب ضروری، امگا 3 و امگا6 هستند که می توان در برنامه غذایی از آنها استفاده کرد. اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشت استفاده از روغن های مخصوص سرخ کردن جهت تهیه و طبخ  مواد غذایی سرخ کردنی است. روغن های مخصوص پخت و پز مانند کانولا و کنجد فقط برای سالاد و حرارت های بسیار کم مورد استفاده قرار گیرد.

یکی از اهداف  سند ملی بیماری های غیر واگیر 25درصد کاهش نسبی در مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی ،سرطان ها ، دیابت و بیماری های تنفسی تا سال1404 می باشد.

در حال حاضر با توجه به نرخ مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی-عروقی و درصد شیوع کلسترولمی 30.58%و تری گلیسیرید 39.05% و اضافه وزن و چاقی63.01% بر اساس STEP’s سال 1400 اهمیت بررسی مجدد وضعیت میزان مصرف روغن ها و چربیها و نوع مصرفی به خوبی دیده می شود.

چربی های حیوانی مانند روغن حیوانی، روغن زرد و کره و سایر موارد دارای اسیدهای چرب اشباع و کلسترول می باشند که خطر گرفتگی عروق، افزایش کلسترول، سکته های قلبی و مغزی را افزایش می دهند.

در همین راستا اطلاع رسانی در خصوص انتخاب بهترین نوع روغن و مصرف توصیه شده آن اهمیت بسیار بسزایی دارد که همکاران بهداشتی مراکز خدمات جامع سلامت بویژه کارشناسان تغذیه در این امر پیام های تغذیه سالم را به تمامی گروه های سنی در جامعه می رسانند.

  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 342520
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

نظرات

0 کامنت برای این مطلب وجود دارد

کامنت

Template settings
Close menu