سناريو مرگ شيرخوار 2 ماهه
سناريو مرگ شيرخوار 2 ماهه
کارشناس برنامه نظام مراقبت مرگ کودکان زير 5 سال گزارشي از مرگ آنديا شيرخوار 2 ماهه ارائه داد.
293691.mp3
سناريو مرگ شيرخوار 2 ماهه
کارشناس برنامه نظام مراقبت مرگ کودکان زير 5 سال گزارشي از مرگ آنديا شيرخوار 2 ماهه ارائه داد.
به گزارش روابط عمومي مرکز بهداشت غرب _ مريم متيني کارشناس برنامه نظام مراقبت مرگ کودکان زير 5 سال عنوان کرد شاخصهاي بهداشتي نمايانگر سطح سلامت در جامعه ميباشند و ميزان مرگ و مير کودکان يکي از مهمترين شاخصهاي بهداشتي، فرهنگي و اقتصادي هر جامعه است که در ارزيابي سلامت جامعه مورد توجه قرار ميگيرد. مرگ و مير کودکان به اندازهاي مهم است که يکي از اهداف توسعه هزاره، کاهش دو سوم ميزان مرگ و مير کودکان کمتر از 5 سال عنوان شده است علت انتخاب اين شاخص به عنوان نمايه توسعه، تأثير عوامل مختلف اجتماعي و اقتصادي در کاهش يا افزايش آن است.
در اين راستا در برنامه نظام مراقبت مرگ کودکان زير 5 سال با برگزاري کميته شهرستاني موارد مرگ کودکان زير 5 سال (59-1 ماهه و نوزادان ) تحت پوشش مورد ارزيابي قرار مي گيرد. سناريوي مرگ کودک متشکل از اطلاعات اوليه ، سوابق بستري، خلاصه پرونده الکترونيکي (سامانه سيب) و مداخلات اجرا شده در راستاي کاهش مرگ موارد مشابه تکميل و به صورت فصلي موارد مرگ در کميته با حضور ماهرخ علايي رئيس محترم مرکز بهداشت غرب و اعضاي کميته مورد بحث و بررسي قرار ميگيرد.
متيني اظهار کرد: به منظور ارتقاي سطح اگاهي مردم و پرسنل مراکز بهداشت يکي از موارد مرگ کودک زير 5 سال مورد بررسي و ارزيابي قرار گرفت.
آنديا بر اثر بيماري متابوليکي فوت شد. والدين او نسبت فاميلي دارند و دايي انديا سندرم داوني است .در غربالگري دوران بارداري هيپرتروفي بطن چپ قلب مشخص شده است.
به خلاصه پرونده بيمارستاني شيرخوار دقت کنيد:
مورخ 25/12/97 شيرخوار2 ماهه با شکايت بي حالي و استفراغ مراجعه کرده است – با تشخيص ديسترس تنفسي بستري شد. قادر به شيرخوردن نميباشد. قادر به گردن گرفتن نبوده، به سختي نفس مي کشد ، از بدو تولد دوبار سابقه بستري شدن داشته در بدو تولد به علت آپنه و ارست تنفسي اينتوبه شده و به مدت 10 روز در بخش nicu بيمارستان فياض بخش بستري بوده و بار دوم با تورم دست ها و پاها و با تشخيص عفونت ادراري و سپسيس و هيپوتيروييدي بستري شده است ، احتمال دو نوبت تشنج دارد با احتمال هيپوتيروييدي 2/1 قرص لووتيروکسين تجويز شده است (از 5 روز قبل). به دنبال واکسيناسيون دچار تب و ناتواني در شيرخوردن شده است. در بررسي انجام شده بي حال و ارگانومگالي دارد (هپاتومگالي شديد) احتمال بيماريهاي متابوليک مطرح است در آزمايشات انجام شده اسيدوزمتابوليک، PT طولاني و قندخون پايين، TG بالا و آمونياک و لاکتات بالا مشاهده شد. در ساعت 7Am مورخ 27/12/97 دچار ايست ناگهاني قلب و تنفس شد که بلافاصله با امبوبگ اکسيژن دريافت . ماساژقلبي دريافت کرد مردمک ها ميدرياز دوطرفه و فيکس بود در ساعت 7:45 ختم احيا اعلام شد.
درادامه به پرونده بهداشتي آنديا دقت کنيد:
شيرخوار حاصل زايمان طبيعي با وزن50/3 گرم متولد شد. اولين مراقبت در سن 10 روزگي انجام شد. مورخ 25/10/97 ارزيابي از نظر رشد تکامل، نشانه هاي خطر انجام شده است مشکل نداشته است ، دومين و آخرين مراقبت در سن 2ماهگي انجام شده است کليه مراقبت ها انجام و توسط پزشک مرکز معاينه شده است مشکل نداشته است، در ارزيابي غربالگري جواب آزمايشات طبيعي بوده است مورخ 23/12/97 واکسن دو ماهگي انجام شده است نمودار رشد شيرخوار طبيعي مي باشد .
تناقضات پرونده بهداشتي با پرونده پزشکي آنديا:
آيا شيرخوار به درستي و با دقت توسط پزشک معاينه شده است ؟ اگر بلي شيرخوار دچار هپاتومگالي شديد بوده چرا پزشک در معاينه اوليه متوجه هپاتومگالي نوزاد نشده است ؟ و يا شايد متوجه شده است اما در خلاصه پرونده الکترونيکي نوزاد به درستي ثبت نشده است.
شيرخوار در چند روزگي آزمايشات غربالگري نوزادي را انجام داده است ؟ در خلاصه پرونده الکترونيکي مستندات موجود نمي باشد چرا شيرخوار 5 روز قبل ازفوت شروع به مصرف قرص 2/1 لووتيروکسين کرده ؟ نوزاد از ده روزگي به مرکز مراجعه کرده است مستندي دال بر آزمايشات غيرطبيعي تيروييد در پرونده شيرخوار موجود نيست.
با توجه به مشکلات متعدد نوزاد (دوبار بستري و سابقه تشنج) در بررسي تکامل شيرخوار کاملا طبيعي ثبت شده است نمودار رشدي طبيعي است اما در پرونده پزشکي نوزاد ثبت شده در 2 ماهگي بدن نوزاد شل است چرا؟؟؟ آيا مراقبين سلامت در بررسي روند تکاملي و روند رشد شيرخواران شيرخواران دقت لازم را ندارند که اين مسئله ممکن است ضررات جبران ناپذيري را به دنبال داشته باشد؟
با توجه به اينکه در مصاحبه با والدين گفته شد شيرخوار از بدو تولد تحت نظر متخصص اطفال بوده و آزمايشات متعددي از شيرخوار گرفته شده است هيچگونه مستندي دال بر مطلع بودن مراقبين سلامت از بيماري شيرخوار در خلاصه پرونده الکترونيکي شيرخوار موجود نيست آيا مراقبين از بيماري شيرخوار بي اطلاع بودند و يا در سامانه سيب مستند نشده است؟
با توجه به اينکه درافراد درجه يک نوزاد سابقه ناهنجاري مادرزادي وجود دارد و همچنين در خانواده در حال حاضر فوت به علت بيماري متابوليکي اتفاق افتاده است والدين نسبت به انجام آزمايشات ژنتيکي و تشکيل پرونده پيش بارداري اگاهي دارند متاسفانه در خلاصه پرونده مادر مستندي موجود نيست.
چه بايد کرد؟؟؟
- دقت در انجام معاينات اوليه نوزادي که مي تواند بسياري از مشکلات و ناهنجاري مادرزادي را ازهمان بدو تولد اشکار و به والدين جهت پيشگيري از مرگ نوزاد دلبندشان راهکار ارايه دهد.
- ثبت کليه مستندات در خلاصه پرونده الکترونيکي کودکان ائم از سابقه بستري، ناهنجاري هاي مادرزادي شيرخوار، مصرف داروها و کليه آزمايشات و...
- بررسي دقيق روند تکاملي ، بينايي و شنوايي و ... و ثبت دقيق در خلاصه پرونده الکترونيکي نوزاد لازم است کليه مراقبين سلامت عليرغم اعتماد به صحبت هاي والدين شخصا در زمينه تکامل و بينايي و شنوايي نوزاد بررسي دقيق را انجام دهند.
- ثبت دقيق کليه آموزش هاي انجام شده در خصوص پيشگيري از سوانح و حوادث در کودکان و بيماري هاي متابوليکي و تشويق والدين در خصوص انجام به موقع آزمايشات غربالگري دوران بارداري و نوزادي
- حسا س سازي مادراني که کودک فوت شده زير 5 سال به علت ناهنجاري مادرزادي و بيماري هاي متابوليکي دارند به انجام آزمايشات ژنتيکي و تشکيل پرونده پيش بارداري و همچنين آزمايشات غربالگري نوزادي به موقع و ثبت در خلاصه پرونده الکترونيکي قسمت اقدام
: