مهر روز جهاني هاري است6
شعار امسال روز جهاني هاري
ششم مهرماه مصادف با ?? سپتامبربعنوان روز جهاني هاري نام گذاري شده وهرساله سازمانهاي ذيربط سعي درافزايش آگاهي افراد جامعه درمورد بيماري هاري دارند.درکشورما نيز نهاد هايي دررابطه با بيماري هاري مسئوليت دارند ازجمله سازمان دامپزشکي، مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت ودرمان و... که همواره در راستاي مهار اين بيماري در تلاش هستند.
282715.mp3
شعار امسال روز جهاني هاري
شعار امسال روز جهاني هاري"آگاهي از حقايق، بدون هراس
ششم مهرماه مصادف با ?? سپتامبربعنوان روز جهاني هاري نام گذاري شده وهرساله سازمانهاي ذيربط سعي درافزايش آگاهي افراد جامعه درمورد بيماري هاري دارند.درکشورما نيز نهاد هايي دررابطه با بيماري هاري مسئوليت دارند ازجمله سازمان دامپزشکي، مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت ودرمان و... که همواره در راستاي مهار اين بيماري در تلاش هستند.
اين بيماري به دلايل ذيل داراي اهميت مي باشد:
? ـ ميزان کشندگي بـــــــالا ( صددرصد) به طوري که پس از ظهور علايم بيماري چه در انسان و چه در حيوان درمان پذير نبوده و بيمار محکوم به مرگ مي باشد.
? ـ افزايش روند موارد حيوان گزيدگي انساني که بناچار سالانه مبالغ زيادي صرف خريد سرم و واکسن ضد هاري جهت درمان و پيشگيري مي گردد.
? ـ تلفات و خسارات اقتصادي زياد
?-و....
عامل بيماري
ويروسي است بي هوازي و نروتروپ يعني تمايل به سيستم عصبي دارد و وقتي به سيستم عصبي مرکزي حمله نمايد تقريباً هميشه موجب مــــــرگ ميزبان مي گردد.
ويروس هاري در حرارت ?? درجه سانتي گراد در مدت ?? دقيقه و در حرارت ?? درجه در مدت ?? ثانيه و در حرارت ??? درجه سانتي گراد در مدت چند ثانيه از بين مي رود.
بنابراين براي ضدعفوني وسايل آلوده کافي است چند دقيقه آنها را بجوشانيد و يا از فنل و الکل استفاده نماييد.
راههاي سرايت بيماري
? ـ اصلي ترين راه سرايت بيماري از طريق گازگرفتن به وسيله حيوانات مي باشد. در مورد گربه و گربه سانان از طريـــــق پنجه کشيدن انتقال بيماري صورت مي گيرد، زيرا گربه دايماً مشغـــــــول ليسيدن پنجه ها يش مي باشد و پنجه ها آلوده به بزاق مي شوند و در موقع پنجه کشيدن مي تواند ويروس را از طريق خراش به انسان منتقل نمايد.
? ـ راه پوست:بيماري هاري از راه پوست سالم قابل سرايت نيست، ولي اگر کوچکترين خراش يا زخمي در پوست وجود داشته باشد قابل سرايت مي باشد.
? ـ راه مخاط ها :سگها و گربه هاي به ظاهر سالم که در اواخر دوره نهفتگي بيماري هاري هستند مي توانند ويروس را از طريق ليسيدن مخاط لب ـ چشم و بيني به صاحبان خود منتقل نمايند.
? ـ انتقال از راه دستگاه گوارش: انتقال بيماري از اين طريق بعيد به نظر مي رسد، ولي بايد از خوردن گوشت و ساير فرآورده دامهاي مبتلا به هاري خودداري نمود.
علايم بيماري هاري
علايم اوليه آن عبارت است از:
- سرفه
- خستگي
- تب
- سردرد
- بدن درد
- سوزش در محل گاز گرفتگي
- کاهش اشتها
- احساس تهوع
- درد عضلاني
- گلو درد
فردي که مورد گاز گرفتگي سگ قرار گرفته، در طول اين دوره ممکن است به صدا و نور بسيار حساس شود.
مرحله نهايي بيماري هاري، دوره حاد عصبي نام دارد. در طول اين دوره، ويروس هاري سيستم عصبي مرکزي فرد را آلوده مي کند. علايم نهايي هاري عبارت است از:
- اضطراب
- رفتارهاي خشونت آميز
- توهم و افسردگي
- ترس از آب ( ترس از آب به دليل بيرون آمدن کف از دهان فرد بيمار)
- مشکل در صحبت کردن و تکلم
- ناتواني در بلع
- فلج شدن فک
- حرکت غير طبيعي عضله ديافراگم
- دو بيني
- ايست قلبي
- مشکلات تنفسي
- در نهايت مرگ بيمار
اقدامات لازم جهت فرد حيوان گزيده
خارج ساختن و تميز نمودن ويروس هاري از محل زخم
تا حد مقدور در ساعات اوليه پس از گزش بايد لابلاي زخم را حداقل به مدت ? تا ده دقيقه با آب تميز و صابون عميقاً مورد شستشو قرار داد. اين عمل مهمترين قسمت پيشگيــــــري از هاري به حساب مي آيد و مي توان ادعا کرد که بيش از ?? درصد پيشگيري از بيماري مربوط به رعايت اين مسأله است.
خارج کردن صابون از لابلاي زخم
با استفاده از شيلنگ و فشار آب بايد کف صابونهاي باقيمانده را از لابلاي زخم خارج نمود، زيرا باقيمانده صابون مي تواند مواد ضدعفوني کننده را بي اثر نمايد.
ضد عفوني نمودن زخم
زخم را بعد از شستشو بايد با الکل ?? تا ?? درجه يا محلول بتادين يک درصد و يا ساير مواد ضدعفوني نمود (زخم را هيچ وقت نبايد پانسمان نمود زيرا ميکروب هاري بي هوازي است و بر اثر پانسمان رشد آن سريع خواهد شد).
ـ ارجاع فرد به مراکز بهداشتي درماني جهت تلقيح واکسن و سرم
و پيگيري جهت تکميل نوبتهاي واکسن (که اين مسأله بايد با پيگيري، آموزش و حساسيت کامل دنبال گردد) ضمناً وضعيت واکسيناسيون توأم يا ثلاث فرد مجروح بايد مورد بررسي قــرار مي گيرد. اگر واکسيناسيون کامل باشد فقط يک نوبت واکسن به عنوان يادآور کافي است، در صورتي که مجروح بر ضد کزاز قبلاً ايمن نشده باشد. اولين نوبت واکسن و همچنين سرم ضدکزاز به مقدار مورد نياز با نظر پزشک به وي تزريق مي شود و مطابق دستور عمل نوبت هاي بعدي واکسن را ادامه مي دهيم.
واکسن هاري
واکسن هاري از کشت سلولي تهيه مي شود و آن را مي بايست در ? نوبت در روزهاي: صفر ـ ? ـ? ـ ?? ـ ?? به صورت عضلاني و حتماً در عضله دلتوئيد بازو تلقيح نمود. در اطفال کمتر از ? سال واکسن در ناحيه فوقاني و جانبي ران تزريق مي شود. هرگز نبايستي واکسن را در عضله سرين تلقيح کرد.
اگر فردي مورد گزش سگ قرار گيرد و سگ در دسترس باشد بايد آن را به مدت ?? روز بسته و تحت مراقبت قرار داد و در اين مدت اگر علي رغم تأمين آب و غذاي کافي حيوان تلف شد، به احتمال زياد حيوان هار بوده و بايستي واکسيناسيون هاري تا نوبت آخر ادامه پيدا کند، ولي اگر بعد از ?? روز حيــــوان سالم ماند نتيجه مي گيريم سگ هار نيست و از ادامه واکسيناسيون يعني نوبتهاي ?? و ?? خودداري مي نماييم .
پايان خبر/موسوي
: