وفات حضرت خديجه سلام الله عليها تسليت باد
خديجه دختر خويلد، مشهور به خديجه کبري سلام الله عليها و ام المؤمنين، نخستين همسر پيامبر اکرم (ص) و مادر حضرت زهراسلام الله
خديجه دختر خويلد، مشهور به خديجه کبري سلام الله عليها و ام المؤمنين، نخستين همسر پيامبر اکرم (ص) و مادر حضرت زهراسلام الله عليها است. خديجه سلام الله عليها قبل از بعثت با حضرت محمد (ص) ازدواج کرد.
خديجه پيش از ظهور اسلام از زنان بر جسته قريش بشمار ميرفته است تا آنجا که او را طاهره و سيده زنان قريش ميخواندند.
در عظمت مقام او همين بس که از ميان تمام بانوان اهل بهشت پس از دخت والا مقامش حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها، ايشان و حضرت مريم و آسيه برترين و والاترين هستند.
حضرت خديجه عليهاسلام اولين بانويي است که به رسول خدا ايمان آورد؛ و ثروت فراوان خويش را در راه ترويج اسلام مصرف کرد.
خدمات حضرت خديجه سلام الله عليها به اسلام
حضرت خديجه عليها سلام در ?? سال زندگي مشترک با پيامبر گرامي اسلام (ص)، خدمات بسياري براي آن بزرگوار و دين اسلام انجام داد. حمايتهاي مالي، روحي، عاطفي از حضرت محمد صلي الله عليه و آله، تصديق و تأييد پيامبر در روزگاري که هيچ کس تأييدش نميکرد و ياري ايشان در برابر آزار مشرکان، گوشههايي از اين خدمات ارزشمند است.
حضرت خديجه عليها السلام پس از ازدواج با پيامبر، دارايي اش را به ايشان بخشيد تا آن را هرگونه ميخواهد مصرف کند. رسول گرامي اسلام در اين زمينه ميفرمايد: «هيچ ثروتي به اندازه ثروت خديجه عليهاالسلام براي من سودمند نبود.»
حضرت خديجه عليها سلام، اين بانوي بزرگوار نه تنها از عمق جان به رسالت پيامبر ايمان آورد، بلکه او را در برابر سختيها و تکذيب مشرکان و بدخواهان ياري داد. تا زنده بود، اجازه نداد آزار و شکنجه مشرکان بر رسول خدا صلي الله عليه و آله سخت آيد. هنگامي که رسول الله صلي الله عليه و آله با باري از مصيبت و اندوه به خانه ميآمد، خديجه او را دلداري ميداد و نگراني را از ذهن و خاطرش ميزدود. اموال حضرت خديجه عليها سلام به عنوان ابزاري مناسب از همان ابتدا در خدمت اسلام و پيشرفت آن قرار گرفت. جالب اين که آخرين بخش از دارايي خديجه توسط اميرمؤمنان (ع) در سفر هجرت به مدينه صرف شد. سفر اکثر مسلمانان با اموال خديجه ممکن شد. آخرين آنها هم قافلهاي بود که اميرالمؤمنين (ع) آن را سرپرستي کرد.
فضائل حضرت خديجه سلام الله عليها
از فضيلتهاي حضرت خديجه عليهاسلام، مقامي است در بهشت که از سوي خداوند به ايشان وعده داده شده است. پيامبراکرم صلي الله عليه و آله نيز بارها اين مسئله را به خديجه بشارت ميداد و ميفرمود: «در بهشت، خانهاي داري که در آن رنج و سختي نميبيني.» امام صادق عليه السلام نيز ميفرمايد: هنگامي که خديجه وفات يافت، فاطمه خردسال بي تابي ميکرد و گرد پدرش ميگشت و سراغ مادر را از او ميگرفت.
پيامبر از اين حالت دخت کوچکش بيشتر محزون ميشد و دنبال راهي بود تا او را آرام کند. فاطمه همچنان بي تابي ميکرد تا اينکه جبرئيل بر پيامبر (ص) نازل شد و فرمود: «به فاطمه (س) سلام برسان و بگو مادرت در بهشت خانهاي کنار آسيه، همسر فرعون و مريم، دختر عمران نشسته است.» هنگامي که فاطمه (س) اين سخن را شنيد، آرام گرفت و ديگر بي تابي نکرد.
سبک زندگي و الگوهاي رفتاري حضرت خديجه سلام الله عليها
مطالعه تاريخ زندگي حضرت خديجه عليها سلام نشان ميدهد که او هم در دوران جاهليت و هم بعد از بعثت خاتم الانبياء صلي الله عليه و آله داراي فضائل اخلاقي و کمالات معنوي بوده است. او در جامعه خود به عنوان يک الگوي زن برتر، تاثير بسزايي در گسترش صفات نيک انساني داشته است. سخاوت، کرامت، ايثار و فداکاري، عفت و پاکدامني، دورانديشي و درايت و توجه به مستمندان، عطوفت و مهرباني و صبر و استقامت، از جمله فضيلتهاي پسنديده ايست که صفحات تاريخ اين زن نمونه را نشان ميدهد.
وفاداري اين بانوي آسماني در راه رسيدن به اهداف والاي همسر خويش، مورد توجه سيره نويسان و محققان قرار گرفته است. او از اولين لحظات بعثت، به رسول خدا صلي الله عليه و آله ايمان آورد و تا آخرين لحظات برايمان خود پاي فشرد و لحظهاي شک و ترديد به دل راه نداد.
گذشته از فضائل اخلاقي، او از کمالات علمي نيز برخوردار بود. تاريخ گواهي ميدهد که خديجه در مورد دانش عصر خود اطلاعات فراواني داشت و از کتابهاي آسماني آگاه و از نظر عقل و درايت و زيرکي بر تمام زنان حتي بسياري از مردان معاصر برتري داشت؛ بنابراين او داراي تمام کمالات و امتيازهايي بود که يک زن ميتواند داشته باشد.
وفات حضرت خديجه سلام الله عليها
سالروز رحلت ام المومنين حضرت خديجه عليهاسلامخديجه (س) در سال دهم بعثت يعني سه سال قبل از هجرت، در ?? سالگي در مکه درگذشت.
آن بانوي بزرگوار در آخرين لحظات عمر شريف خويش از پيامبر خواستند تا عباي خود را کفن ايشان قرار دهد.
علاقه پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم به ايشان به حدي است که سال وفات ايشان و حضرت ابوطالب را عام الحزن ناميدند و نقل شده است که هر از چند گاهي حيواني را قرباني ميکردند و گوشت آن را ميان ارادتمندان حضرت خديجه تقسيم مي کردند.
پيامبر (ص) به احترام خديجه، در طول حيات او همسري ديگر برنگزيد و پس از درگذشت وي همواره از او با نيکي ياد ميکرد.
پيامبر اکر (ص)، حضرت خديجه (س) را در قبرستان معلاه در شهر مکه به خاک سپرد. قبر مطهر آن بزرگوار زيارتگاه عاشقان خدا و رسول خداست.