پیام ریاست مرکز بهداشت غرب به مناسبت روز جهانی غذا 1403
در متن این پیام آمده است :
حق داشتن غذا، برای زندگی بهتر و آینده ای بهتر
روز جهانی غذا(24 مهر1403)
هر ساله در تاریخ 24 مهر ماه، مصادف با 16 اکتبر، روز جهانی غذا در سراسر جهان گرامی داشته میشود. روز جهانی غذا که از سوی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) نامگذاری شده است، بر اهمیت امنیت غذایی و نقش اساسی غذا در زندگی مردم تاکید میکند.
"غذا"سمبل تنوع، تغذیه، مقرون به صرفه بودن، دسترسی و ایمنی است. تنوع بیشتری از غذاهای مغذی
باید در مزارع، تورهای ماهی گیری، بازارها و روی میزهای ما و به نفع همه افراد باشد. بیش از 2.8 میلیارد
نفر در جهان توانایی پرداخت یک رژیم غذایی سالم را ندارند.رژیم های غذایی ناسالم و ناایمن عامل
سوء تغذیه هستند.سوء تغذیه، کمبود ریزمغذی ها و چاقی، اکنون در اکثر کشورها وجود دارد و
تبعات مختلف اجتماعی-اقتصادی را شامل می شود. با این حال، امروزه بسیاری از مردم از گرسنگی
رنج می برند و قادر به تامین رژیم غذایی سالم نیستندافراد آسیبپذیر اغلب مجبور هستند به غذاهای
ارزانتر که میتواند ناسالم باشد، تکیه کنند،در حالی که دیگران از در دسترس نبودن غذاهای تازه یا
متنوع رنج میبرند، جمعیت بسیاری نیز اطلاعات لازم برای انتخاب یک رژیم غذایی سالم را ندارند،
یا صرفاً مواد غذایی راحتتر و نه سالم تر را انتخاب میکنند. گرسنگی و سوءتغذیه با بحران های طولانی
مدت در یک منطقه ایجاد می شود که با جنگ ها، تغییرات شدید آب و هوایی و رکودهای اقتصادی ،
تشدید می شود. سیستم های کشاورزی، به طور کلی،در برابر بلایا و بحران ها، به ویژه اثرات تغییرات
آب و هوایی آسیب پذیر هستند، اما در عین حال،آلودگی نیز ایجاد می کنند، روش های قدیمی و سنتی
کشاورزی می تواند خاک و آب و هوا را تخریب کرده و به انتشار گازهای گلخانه ای و از دست دادن
تنوع زیستی منجر شوند. با تغییر سیستم های کشاورزی،پتانسیل زیادی برای کاهش تغییرات آب و
هوایی و حمایت از معیشت صلح آمیز، انعطاف پذیر و فراگیر برای همه وجود دارد.
حق داشتن غذا یعنی غذا باید برای همگان موجود و در دسترس باشد. این یک حقوق بشر الزام آور قانونی
در حقوق بین الملل است،همچنین باید توجه داشت که شیوع ناامنی غذایی در زنان در اکثر مناطق دنیا
بیشتر از مردان است که با توجه به شرایط آسیب پذیر این گروه جنسی باید برای تامین نیازهای زنان
برنامه ریزی و اقدامات مناسبی انجام شود.
از چالش های موجود در حوزه غذا که کشور ما هم متاثر از آن می باشد می توان به تغییرات اقلیمی، کاهش منابع و ذخایر آبی، افزایش تقاضای غذایی و نابرابری در دسترسی به مواد غذایی اشاره کرد.
مجموع این چالش ها نه تنها بر سلامت افراد بلکه بر ثبات اجتماعی و سیاسی کشورها نیز تاثیرگذار است.
در روز جهانی غذا، سازمانها و نهادهای مختلف در سطح جهانی به برگزاری برنامهها و کمپینهای آموزشی میپردازند که به مردم کمک میکند اهمیت تغذیه متعادل و سالم را درک کنند. به اختصار به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- آگاهی از گروههای غذایی: این روز مردم را ترغیب میکند تا با گروههای غذایی مختلف آشنا شوند و بفهمند که هر کدام چه نقش مهمی در بدن ایفا میکنند. رژیم های غذایی سالم دارای تنوع، متعادل در دریافت انرژی، کافی در تمامی مواد مغذی و مصرف کم غذاهای ناسالم هستند.
- تشویق به مصرف غذاهای طبیعی: روز جهانی غذا بر اهمیت مصرف مواد غذایی تازه و طبیعی تاکید دارد. استفاده کمتر از غذاهای فرآوری شده و توجه به کیفیت مواد مصرفی یکی از اصول اساسی تغذیه سالم است
- کاهش ضایعات غذایی: این روز همچنین به اهمیت جلوگیری از هدر رفت غذا و مدیریت بهتر منابع غذایی میپردازد.
- پشتیبانی از رویکردهای جامعه محور در رژیم درمانی: رژیم درمانی یک رویکرد مهم برای مدیریت و پیشگیری از بیماریهاست که بر اساس تغییرات در سبک تغذیهای فرد بنا شده است. رژیم درمانی با ارائه برنامههای غذایی تخصصی برای افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن، دیابت، فشار خون بالا، چاقی و بیماریهای قلبی، میتواند به بهبود شرایط سلامتی کمک کند.
این روز فرصتی است تا جوامع مختلف به اهمیت حمایت از یکدیگر در زمینه تغذیه و سلامتی پی ببرند. از طریق برنامههای آموزشی و حمایتی، روز جهانی غذا میتواند به بهبود آگاهی و دسترسی افراد به رژیمهای درمانی مناسب کمک کند.
دکتر ماهرخ علایی جنت مکان
رئیس مرکز بهداشت غرب تهران
کامنت